Λίγα λόγια για την ψυχοθεραπευτική προσέγγιση του χώρου….

Στο κέντρο ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής EΝjoy|ΕΝζωή ο άνθρωπος προσεγγίζεται ως μία πολύπλευρη οντότητα με βιολογικές – κοινωνικές – ψυχικές διαστάσεις, όπου αλληλεπιδρά και διαμορφώνεται μέσα σε κοινωνικά συστήματα, με κυριότερο αυτών, την οικογένεια.

Στόχος της ψυχοθεραπείας δεν είναι μονάχα η αντιμετώπιση της ψυχοπαθολογίας και η ανακούφιση από το δυσάρεστο σύμπτωμα αλλά η ανάδειξη των υγιών δυνάμεων που φωλιάζουν στον κάθε άνθρωπο και παραμένουν ακαλλιέργητες. Το σύμπτωμα δεν εξετάζεται με γραμμική αιτιότητα αλλά κυκλικά, λαμβανομένων υπόψη των ατομικών χαρακτηριστικών του ατόμου σε συνάρτηση με τις δυσλειτουργικές συναλλαγές του οικογενειακού του συστήματος. Επομένως, η ψυχοθεραπεία στοχεύει παράλληλα με την αυτοβελτίωση και στην ανασύσταση των σημαντικών διαπροσωπικών σχέσεων που επηρεάζουν τον θεραπευόμενο.

Η φυσική ροή της ζωής εμπεριέχει μεταβάσεις και προκλήσεις, στις οποίες ο σύγχρονος άνθρωπος ζητείται να ανταποκριθεί με υψηλές επιδόσεις (εφηβεία, ενηλικίωση, εκπαίδευση, εργασία, συντροφικότητα, γονεϊκότητα, κρίσιμα γεγονότα). Ως εκ τούτου, προκαλούνται ματαιώσεις, αγχογόνες καταστάσεις, δυσλειτουργίες στις ανθρώπινες σχέσεις, συναισθηματικά τραύματα οδηγώντας στην ενεργοποίηση μηχανισμών άμυνας του ΕΓΩ που αντιστέκονται στις αλλαγές και τις απώλειες που κουβαλά το νεόφερτο.

Μέσω της ψυχοθεραπείας προωθείται η άνευ όρων αποδοχή του θεραπευόμενου, που δεν συνιστά ταύτιση απόψεων μαζί του αλλά σεβασμό της διαφορετικότητάς του, της μοναδικότητας των στοιχείων που τον απαρτίζουν. Ενώ εκείνος μοιράζεται δυσάρεστες εμπειρίες, λαμβάνει υποστήριξη δίχως επίκριση και ΄΄ταμπελοποίηση΄΄, καθώς στόχος είναι η αναπτυξιακή αλλαγή και όχι η ενοχοποίηση. Η αποδοχή συνιστά μία λυτρωτική εμπειρία για τον άνθρωπο και ευνοεί τη βελτίωση της αυτοεκτίμησης και της αυτόνομης πορείας του.

Η θεραπευτική προσέγγιση στο EΝjoy|ΕΝζωή ενθαρρύνει την ελεύθερη βούληση και την ενεργό συμμετοχή του θεραπευόμενου στη διεργασία. Αυτό συνεπάγεται πως ο θεραπευτής υποστηρίζει, καθοδηγεί, αναπλαισιώνει, ερμηνεύει, ενισχύει το αίσθημα ευθύνης και αυτονομίας του θεραπευόμενου αλλά ΔΕΝ αποφασίζει για την κατεύθυνση που θα χαράξει εκείνος.

Ο θεραπευτής παρέχει προτάσεις για εναλλακτικούς τρόπους σκέψης και δράσης που ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία του θεραπευόμενου και όχι έτοιμες συνταγές. Αμφισβητεί κυρίαρχα δυσλειτουργικά μοτίβα και αναδομεί νέες νοητικές κατασκευές για την αντίληψη του εαυτού και του περιβάλλοντος.

Η θεραπευτική σχέση είναι μία επανορθωτική εμπειρία που επεξεργάζεται τα τραύματα του παρελθόντος ενδυναμώνοντας ψυχικά το άτομο, ώστε να επιτύχει υψηλότερο επίπεδο λειτουργικότητας.

Το αγγλοελληνικό σύμπλεγμα EΝjoy|ΕΝζωή εμπεριέχει τις έννοιες της χαράς, της ζωής, της απόλαυσης ως στάση ζωής, που δεν αγκιστρώνεται στην ανάγκη επίτευξης μεγαλεπήβολων στόχων ή ευνοϊκών γεγονότων.

Δημήτρης Α. Μπαμπούσης